Eerste week in Taipei - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Sander Valstar - WaarBenJij.nu Eerste week in Taipei - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Sander Valstar - WaarBenJij.nu

Eerste week in Taipei

Door: Sander

Blijf op de hoogte en volg Sander

09 Juli 2013 | Taiwan, Taipei

Vrijdag 28 juni is het dan eindelijk zover… de reis staat voor de deur. Tas ingepakt, verzekering gelukkig sinds gisteren rond; alleen nog even een tentamen maken in Leiden en dan naar Schiphol. Op Schiphol wezen eten met pa, ma en Eva. Na het eten was er en grote verrassing, want plots kwam daar een grote uitzwaaiploeg van Follow Up om de hoek kijken! Super leuk!
We net met z’n allen wat gaan drinken toen de volgende verrassing kwam. Ik kreeg te horen dat ik met €160 gesponsord werd om een gitaar van te kunnen kopen in Taiwan! Super tof! Daarna was het toch echt tijd om door de douane te gaan.
Eenmaal bij de gate raakte ik vrij snel met wat Taiwanezen aan de praat, want ze stonden op de verkeerde plek in de rij te wachten, waardoor ik opeens vooraan in de rij stond :P Gelijk een kaartje van iemand gekregen, met de boodschap dat ik maar moest bellen als ’t niet lukte om bij m’n hostel te komen, want dan kwamen ze me wel ophalen haha. In het vliegtuig zat ik naast een Nederlander die voor de zomervakantie naar Taiwan ging om z’n vriendin op te zoeken, dus daar heb ik veel mee kunnen praten tijdens de vlucht.
In Taipei zou ik opgewacht worden door een vriendin van de buddy die de zomerschool mij had toegewezen. En inderdaad ze stond te wachten met mijn naam op een bordje, dus we vonden elkaar gelukkig vrij snel. Dus samen met de shuttlebus naar 台北車站(Taipei Main Station)… mijn eerste gedachten buiten waren “hoe ga ik deze temperatuur in vredesnaam overleven!” ik wist dat het erg warm zou zijn, maar het is echt niet te geloven als je het voor het eerst voelt. Inmiddels ben ik er gelukkig redelijk aan gewend. Taipei Main Station is echt een mierennest in het weekend, maar gelukkig had ik mijn gids dus het ging allemaal goed :P
Eenmaal bij mijn hostel heb ik eerst maar iets aangetrokken dat beter geschikt was voor het hete weer dan mijn spijkerbroek en zwarte vest. Daarna ben ik bij m’n eerste nachtmarkt geweest en heb ik m’n eerste 珍珠奶茶(Bubble Milk Tea) in Taiwan gehad. Die is overigens letterlijk 10x beter dan degene die je in Nederland kunt krijgen! Op een volgende straathoek kreeg ik opeens een klap in m’n gezicht van een vreselijke stank, dat was dus de臭豆腐 (Stinky Toufu) die inderdaad echt “niet aantrekkelijk ruikt” om het netjes te houden.
Tijdens mijn eerste nacht in Taipei heb ik het plafond van mijn hostelkamer beter leren kennen dan dat ik het plafond van m’n kamer in Nederland ooit zal kennen… De jetlag, de lantaarnpaal voor m’n raam en de stromatras van 5cm hielden me helaas wakker tot een uur of 4/5 in de morgen. De volgende dag werd ik door hetzelfde meisje naar de kamer gebracht waar ik de komende 6 weken zou zitten. Het bed hier was ook een beetje bijzonder; je voelt de springveren overal zitten. Meer mensen hadden daar last van en uiteindelijk heeft iedereen zijn winterdeken (die je toch niet nodig hebt) ook onder z’n matrashoes gestopt en dat scheelt een hoop gelukkig! :) Mijn kamergenootje is een Amerikaan uit Iowa, wat hij toelichtte met: “Don’t go there man… nothing but cornfields!” Een prima kerel gelukkig.
Naast de 5 studenten uit Leiden kwam er later op de dag ook een groepje studenten van een honours-programma uit heel Nederland naar dezelfde universiteit. Samen met een andere Leidenaar hebben we ze geholpen met inchecken en er bleek zowaar iemand tussen te zitten die ik herkende van mijn Minor in Utrecht erg grappig :P
De studenten van de zomerschool zijn allemaal erg ondernemend en de eerste dagen gingen we gelijk al samen eten en naar nachtmarkten met een leuk groepje. Je moet wel uit eten gaan hier, want je kan niet koken in mijn studentenhuis. Het eten op straat is ook heel goed te betalen. Mijn favoriete ontbijt is intussen蛋餅(Een soort pannenkoek achtig spul met vlees of groenten erin). Je kan het hier met thee erbij kopen voor zo’n 30NT$ wat nog geen euro is :O ’s avonds is de temperatuur hier eigenlijk op z’n best trouwens. Je het is dan niet te heet maar je hebt nog lang geen jas nodig… die heb ik zelfs geen een keer gebruikt hier haha.
Tussen de studenten zit een Duitser die Holländer bleek te heten, wat wij als de “echte” Hollanders natuurlijk hilarisch vonden. Ook is er een Fransman bij die klinkt als een Brit, dus niemand geloofde hem in eerste instantie… maar z’n moeder is Brits dus dat verklaarde weer een hoop. Verder is er een meisje dat “Iva” heet waardoor iemand per ongeluk m’n zusje Eva als vriend had uitgenodigd op Facebook :P
De studenten uit Leiden werden na de indelingstoets overigens allemaal in dezelfde klas geplaatst, dus ons niveau was gelukkig ongeveer gelijk na een jaar studie :P De lessen Chinees zijn erg leuk hier, maar wel vrij lastig omdat de docent in principe alleen Chinees praat tijdens de les… dat zorgde voor wat koppijn de eerste dagen haha, maar het is denk ik wel de beste methode. We leren vooral veel nieuwe grammaticale constructies op het moment.
Op vrijdagen is er geen les dus ik deed lekker rustig aan ‘s ochtends, tot ik op de gang iemand sprak die met een groepje naar Kenting ging. Dus ik heb snel kleren, een zwembroek en een tandenborstel in m’n tas gegooid en ben meegegaan. We gingen met de hogesnelheidstrein, dan ben je in anderhalf uur aan de andere kant van het land. Daarna moesten we nog met een taxi naar Kenting, dat was namelijk goedkoper dan met de bus :P In Kenting was het zo mogelijk nog warmer dan in Taipei! We hebben daar o.a. aan een prachtig wit strand gelegen met een azuurblauwe zee en een nucleaire energiecentrale op de achtergrond haha. Ik heb zelfs nog even gesurft :O De golven waren niet echt heel hoog, maar het was wel erg leuk. De Iowanen bleken ook een weekend in Kenting te hebben gepland, dus ik kwam m´n kamergenootje weer tegen daar :P

Gisteravond zijn we naar de象山 (Elephant Mountain) geweest. Vanaf daar heb je een super mooi uitzicht over Taipei. Als het goed is staat hier ergens een foto daarvan.

Morgen ga ik samen met mijn buddy van de台大(National Taiwan University) mijn verblijfsvergunning aanvragen. Inmiddels weet ik trouwens ook dat ik mijn tentamen in Leiden gehaald heb, dus ik heb m'n Propedeuse woehoe! :)

• 09 Juli 2013 - 21:30

Carla:

Hi Sander!
    Fijn dat je alles in Nederland goed hebt afgerond! Gefeliciteerd met je P! Super dat je met een groepje op trekt, klinkt super gezellig!! Succes en have fun!!:)
    X Carla

• 22 September 2013 - 19:11

Christien Marga Dunnewind-talen:

Hey Sander,

Gisteren familiedag gehad en ik hoorde van je moeder dat je een verslag maakt..... dus snel opgezocht en de avond is gevuld...geloof ik... Gefeliciteerd met je P!!!! Ik ga snel verder lezen....... Vanuit Nieuwleusen de hartelijke groeten van Evert en mij. Ps ons nest is hier leeg.... Alle 3 zijn ze uitgevlogen, maar ik zal nog even een seintje doorgeven van je verslag met foto's!