Week 7-11
Door: Sander
Blijf op de hoogte en volg Sander
19 September 2013 | Taiwan, Taipei
Laat we eerst weer even een paar weekjes teruggaan toen het nog vakantie was en net iedereen van de summer school vertrokken was. De eerste week nadat iedereen weg was was een beetje saai, want het weer was vrij slecht. Tegen het weekend kwam er een tyfoon die voor veel regen zorgde. Na het weekend ben ik (26 augustus) naar Tainan gegaan om Irène op te zoeken. In Tainan zou ik 3 dagen lang rondgeleid worden door haar en haar ouders. Ik vertrok ’s ochtendsvroeg met de trein vanuit Taipei en kwam zo’n 4u later rond de middag aan in Tainan. We hebben eerst wat gegeten en daarna zijn we met haar moeder en neefje naar 安平(Anping) gegaan waar o.a. een oud Hollands fort staat: “Fort Zeelandia”. Erg grappig om allerlei oude Nederlandse dingen te zien in het museum in het fort. Na het fort zijn we naar het Boomhuis in Anping gegaan (安平樹屋). Dat is gebouwd door de Engelsen. Ik was erg benieuwd hoe dat zou zijn en in wat voor boom dat huis dan gebouwd was, maar het was iets anders dan ik gedacht had. Het was namelijk niet een huis in een boom, maar een oud warenhuis dat overgroeid was door bomen. Na het boomhuis hebben we mosselen gegeten, dat schijnt een specialiteit van het gebied daar te zijn.
Inmiddels was het al avond en moesten we nodig de sleutel van mijn hotelkamer op gaan halen. Het was best wel een sjiek gebeuren, erg nieuw allemaal.. het beste hotel waar ik tot nu toe geweest ben in Taiwan :) Na het ophalen van de sleutel zijn Irène en ik naar een nachtmarkt geweest in de buurt van mijn hotel. Daar hebben we allerlei snacks geprobeerd, o.a. aardappel bollen. Dat zijn gefrituurde bollen aardappelmeel. Ik dacht dat ze massief waren, maar ze zijn hol van binnen.. best apart haha. Een van mijn favoriete snacks was ons toetje: een lenterol met ijs (春捲冰). Op die nachtmarkten zijn ook allerlei attracties die we in Nederland op de kermis hebben, zoals een schiettent. Ik heb daar een potlood gewonnen met luchtpistoolschieten haha. Verder heb ik nog een paar echte “Stirkenbocks” op de kop getikt voor zo’n 10 euro :P Die draag ik nog steeds bijna iedere dag, stukken beter dan mijn oude slippers.
De volgende dag zijn we met Irène’s vader en moeder met de auto op pad geweest naar wat plaatsen rondom Tainan. Ze wilden een kerk laten zien die een ontwerpprijs gewonnen had, maar helaas zat die dicht. We hebben daarna daar wat rondgestruind en sap gedronken van een lotussteel. Dat is niet puur sap uit die steel, maar ze hebben de stelen laten trekken in water en dat water is dan wat ze verkopen. Was erg lekker en verfrissend, want het was gruwelijk heet :P We zijn ook bij een waterput geweest. Die heette荷蘭井 (Nederlandse put) omdat hij gemaakt is door Nederlanders, Taiwanezen kenden in die tijd het gebruik van grondwater als drinkwater nog niet. Ook zijn we naar een plaats geweest waar ze zeewater indampen om zout te maken. De laatste plek in Taiwan waar dat nog met de hand gebeurt. Het is vooral bedoeld om toeristen te laten zien hoe dat ging, best interessant. Het is een grote vlakte met allemaal walletjes waarbinnen een dun laagje zeewater ligt en in het midden van ieder vierkantje ligt een grote berg zout. Het ingedampte zout schuiven ze om de zoveel tijd op de hoop in het midden.
’s Avonds hebben we door de stad gestruind. Tainan is veel ouder dan Taipei en vroeger was het de hoofdstad van Taiwan. Toen Taiwan in Japanse handen viel maakten zij Taipei de hoofdstad van Taiwan, want dat was dichter bij Japan. In en om Tainan kan je veel oude westerse bouwstijlen aantreffen en zelfs vaak houten huizen. We hebben een straat bezocht die vroeger een gracht was. Er stonden daar allemaal mooie oude houten huizen, zoiets kan je echt nergens in Taipei vinden haha. Tainan lijkt ook veel ruimer te zijn opgezet dan Taipei en de meeste gebouwen zijn lager, hierdoor vond ik het veel lichter en opener dat Taipei.
We hebben in een klein restaurantje varkensdarmsoep gegeten. Beetje bijzonder was dat, maar best prima te eten. Daarna ging mijn buik helaas vreemd doen en die nacht had ik weer een herbeleving van mijn avontuur van vorig jaar in Bolivia in het hotel in Santa Cruz. Ik bracht weer meer tijd in de badkamer door dan in mijn bed. Alleen nu hield ik gelukkig Niels niet wakker haha.
We hadden afgesproken de volgende ochtend vroeg op pad te gaan om met de scooter een tempelroute te volgen, maar ik was zo beroerd dat we dat een paar uur uitstelden zodat ik nog even kon slapen. We hebben uiteindelijk 2 tempels bezocht en toen ben ik maar naar weer naar Taipei vertrokken, want ik voelde me nog lang niet lekker. Pas een week later was ik weer volledig fit… dus eet geen varkensdarmsoep in Tainan zou ik zeggen haha. Maar dat buiten beschouwing gelaten heb ik erg genoten van die paar dagen. De terugweg naar Taipei ging ik overigens met een bus, dat duurde wat langer dan de trein, maar het kostte maar de helft. Die bussen hebben maar twee rijen met stoelen, je hebt dus een heel grote sofa voor jezelf!
Vrijdags moest ik uit mijn kamer bij de NCCU en maandag kon ik pas in mijn nieuwe kamer bij de NTU. Het weekend heb ik doorgebracht in het appartementje van mijn kerk. Terence, mijn buddy van de NTU heeft me geholpen met de aanschaf van bed-spullen voor in m’n nieuwe kamer. Bij de NCCU hadden ze dat allemaal, maar in mijn nieuwe kamer ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Wat het eerst opviel aan de kamer was dat het best wel ruim was, maar ook ongelooflijk vies. De ramen zijn bijvoorbeeld helemaal zwart van de vieze regen die ze hier hebben. Eerst een grote schoonmaak dus. Het gebouw waar ik in woon is volgens mij nog geen 10 jaar oud, maar volgens mij waren er aardig wat plekken in mijn kamer die voor het eerst werden schoongemaakt toen ik er een doekje overheen haalde haha. Onder de bedden lagen dikke stofplukken en toen ik met een doekje 1 keer over het bureau ging was het zwart! Waarschijnlijk is het probleem dat er vooral mensen maar voor 1 semester in de kamers zitten en het niet zo nauw nemen met de schoonmaak :P Na de schoonmaak was het een stuk leefbaarder gelukkig. De ramen zijn wel nog steeds zwart helaas, want daar kan je niet echt bij komen.
Inmiddels was Christopher (van de summer school) weer terug van zijn uitstapjes naar Korea en China, dus zijn we samen met een vriend van hem de Zhinan tempel (指南宫) gaan bekijken. Om daar te komen moesten we een gruwelijke hoeveelheid traptreden op, maar gelukkig was de tempel dan ook erg mooi haha. In de tempel stonden allemaal goden die elk mensen van een bepaald geboortejaar/chinees sterrenbeeld beschermen. Ook waren er muren vol met kleine hokjes waar mensen hun naam in kunnen stoppen tegen betaling. De mensen geloven dat de goden van de tempel ze zullen beschermen als hun naam in zo’n hokje zit.
Bij mijn dorm had ik inmiddels een groepje Duitsers ontmoet met wie ik nu ook veel optrek. Wel grappig om te merken dat je ze nog best aardig kan volgen in het Duits. Ze vonden het helemaal grappig om mij Duitse woorden te leren, dus wie weet ben ik straks goed in Duits i.p.v. Chinees haha.
Aan het eind van de week arriveerde mijn kamergenootje. Hij heet Baturalp, komt uit Turkije en blijft hier ook voor 2 jaar om een master te volgen. Hij studeert Communications Engineering, een specialisatie van Electrical Engineering. We hebben vrijdag samen de health check gedaan in het NTU ziekenhuis. Daar kwamen we Angelie met haar buddy Susan tegen. We trekken nu nog steeds veel met ze op, dus dat is best grappig. Angelie zit ook in mijn Chinees klas.
Vrijdagmiddag hadden we een introductielezing van studenten in Electrical Engineering en Computer Science. Terence zat in de organisatie daarvan.
Zaterdagochtend hadden we de plaatsingstoets voor Chinees. Daarna ben ik met Batu over Palm Boulevard gelopen. Daar stonden heel veel kraampjes waar alle studentenclubs van de NTU probeerden je bij ze in te laten schrijven. ’s Avonds zijn we uiteten geweest met een achternicht van Batu die ook in Taiwan blijkt te studeren en een vriendin van haar. Batu had haar in Turkije nog nooit ontmoet, dus dat was wel grappig.
Op zondag (ja zondag) was de introductiedag van de NTU. We kregen ’s ochtends met een groepje een rondleiding over de campus met een aantal groepsspelletjes. Daarna was er een informatielezing voor internationale studenten.
En vorige week maandag begonnen de eerste lessen dan toch echt. Een studiegenootje van me, Reinhard (een Oostenrijker die hier al een jaar woont), had me overtuigd om ook te kijken naar vakken die in het Chinees gegeven worden. Vaak is namelijk alle geschreven info wel in het Engels en het is ook een goede oefening voor je Chinese luistervaardigheid zij hij. Ik besloot om naast de Engelse vakken waar ik me al voor had ingeschreven, me ook in te schrijven voor Chinese vakken die interessant leken. Vorige week en deze week had ik een erg druk rooster, omdat ik heel veel vakken voor 1 lesje uitprobeerde.
Mijn allereerste les aan de NTU was gelijk zo’n vak dat in het Chinees gegeven werd. Het viel me nog alles mee hoe goed dat te volgen was. Ik kon denk ik bijna de helft van wat er gezegd werd begrijpen. De Engelse Powerpoint Slides hielpen daarbij wel erg haha. Het Engels van de docenten die in het Engels doceren viel me ook alles mee. De meeste docenten hebben zelf in de VS gestudeerd, dus ze zijn wel goed bekend met de taal. Voor de Chinese vakken is het heel erg afhankelijk van hoe langzaam de docent praat hoeveel ik ervan begrijp. Sommige docenten praten heel duidelijk en anderen wat snel en onduidelijk. Ik heb een les gevolgd waar de Slides ook helemaal in het Chinees waren, dat was wel erg lastig te volgen haha.
Uiteindelijk ga ik vier vakken en Chinese les volgen tijdens het eerste semester. De eerste twee zijn in het Chinees, de andere twee zijn in het Engels:
• Robot Perception and Learning
o Gaat vooral over hoe een robot zijn omgeving kan waarnemen en goed kan interpreteren. Het eindproject gaat over het in kaart brengen van een ruimte terwijl er daarin ook nog een opdracht uitgevoerd moet worden, zoals een voetbal vinden en in een doel schoppen.
• Interactive Display Technology
o Gaat over verschillende manieren om met een computer te interacteren. Bijvoorbeeld: muis, keyboard, joystick, aanraakscherm, (diepte)camera etc.
• Robotics
o Gaat over robots in het algemeen. Focust ook op robots voor bijv. een slim huishouden.
• Computing Theory
o Theoretisch vak. Gaat tot nu toe eigenlijk alleen maar over Turing machines en dat heb ik al gehad in Eindhoven. Dus het is niet bijster interessant, maar het is het enige verplichte vak dat ik heb.
Na een paar dagen waren Batu en ik het lopen naar de les wel zat, want onze Departments bevinden precies aan de verste kant van de campus vanaf onze kamer. We hebben dus fietsen gekocht. Voor tweedehands fietsen waren we helaas te laat, die waren allemaal al weg. De nieuwe fietsen die ze daar verkopen voor studenten kosten gelukkig maar €50, dus dat is een schijntje vergeleken met Nederland. Ik heb dus de eerste nieuwe fiets van mijn leven hier in Taiwan gekocht haha (tenminste dat denk ik.. mam corrigeer maar als m’n driewieler wel nieuw was :P ).
Afgelopen dinsdag ben ik uit eten geweest met Matt, een Taiwanees die 10 jaar lang in Nederland gewoond heeft. Tijdens de summer school had ik hem al op een poolparty ontmoet samen met Menno, Jonathan en Steven. We hebben alleen Nederlands en Chinees gepraat, erg grappig :P
Susan had ons uitgenodigd om dinsdagavond maancake (月餅) te eten bij het “Dronken Maan Meer” (醉月湖) op de campus. Vanaf donderdag is het namelijk Maanfestival/Mid Herfst Festival (中秋節) en dan eten ze dat. Na mijn diner met Matt had ik dus gelijk een toetje haha. Sommige cakejes hadden wel een beetje een aparte smaak, maar de meesten waren erg goed. Zo af en toe heb ik alleen het idee dat Taiwanezen niet zo goed kunnen kiezen welke smaak ze aan iets zullen geven, dus mikken ze maar allerlei smaken bij elkaar waardoor het een erg rare combinatie wordt. Zoet, zout, zuur, ei en dan nog een kruid doorelkaar heen proeven is geen uitzondering hier haha.
Gisteravond zijn we karaoke gaan zingen om Islam’s verjaardag te vieren. Dat was erg leuk! Maar vandaag hebben we niet zoveel gedaan omdat het regent en vooral ook omdat het een beetje laat was gisteren haha.
19 September 2013 - 18:20
Marion:
Hoi sander. Leuk om je verslagen te lezen. O wel ranzig zo'n kamer en dan je eten .goed dat je niet kieskeurig bent. Het zou niks voor mij zijn. Succes groetjes liefs. -
19 September 2013 - 20:26
Niels:
Leuke nieuwe fiets op de foto, Sander! Rijdt hij lekker op de campus? =P
En ik vindt het een eer dat je mij ook noemt in je verslag (H)
Leuke verhalen! Ondanks dat we elkaar al een paar keer hebben gesproken zie ik toch nog veel ongehoorde verhalen! Keep on writing! Grtz, Niels -
21 September 2013 - 13:08
Johanneke:
Ik zat al met smart te wachten op een nieuw verslag van je, maar extra leuk om te lezen als het er dan eenmaal is. ;) Ik moest erg lachen om je verwijzing naar Bolivia, al is het natuurlijk helemaal niet leuk dat je zo ziek was... :( Ook interessant om te horen wat voor vakken je allemaal doet. Ik doe dit blok ook een vak bij informatica, tot nu toe vind ik het erg leuk. Zo te horen doe je naast je vakken ook nog genoeg leuke dingen, leuk om over te horen! Oh ja verleer je je Nederlands niet?? (*zij hij) ;) -
21 September 2013 - 23:36
Mama:
Nieuw?? Lang geleden Sander, maar ik denk dat het er een was met een oranje stikker;-)
Maar hij deed geloof ik niet onder voor de fiets van de foto:-)
Mooi verhaal weer!,!
Liefs -
22 September 2013 - 19:48
Christien Marga:
Nou... helaas ben ik er al door.... Dank Sander voor je leuke verhalen. Fijn dat je je zo goed kunt redden met de talen en daardoor met je studie. Gelukkig dat je ook van alles onderneemt en veel plezier hebt. Geniet van alles!!!! Het is je gegunt. Groetehhh... -
22 September 2013 - 19:50
Christien Marga:
ohhhhh...gegund met een D! Sorry, maar wel gemeend! -
07 Oktober 2013 - 16:16
Daniël Scheele:
Hee Sander!
Goed verhaal jij kan best goed schrijven zeg!
nou vraag ik me af! Heb je nou al een gitaar gekocht?!?!?
Ik zie uit naar je volgende verslag!
Groetjes